Je eigen WordPress website maken (simpel uitgelegd)

Een eigen blog website maken! Super leuk idee! Misschien droom je er al een tijdje van om een eigen blog te maken en weet je al precies wat je graag zou willen delen met de wereld. Alleen… hoe begin je een blog, wat komt er allemaal bij kijken en hoe zorg je ervoor dat je je blog zo opzet dat je er ook geld mee kunt verdienen? In deze stap voor stap beginnersgids leg ik exact aan je uit hoe je zelf een blog kunt starten in WordPress, zodat jouw site binnen no time online staat!

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links op mijn blog. Geen zorgen, hier betaal jij niks extra’s voor. Dus win-win voor iedereen! 🙂 Ik link alleen naar producten waar ik 100% achter sta en geloof dat jij er ook echt iets aan hebt. Dank je wel! 

Hoe start je een blog?

Ik hoor regelmatig dat de technische kant van het zelf een WordPress website maken mensen ervan weerhoudt om daadwerkelijk een eigen blog te beginnen en dat begrijp ik maar al te goed! Toen ik begon met mijn blog heb ik namelijk zóveel tijd lopen verdoen met aanrommelen en het ontcijferen van tutorials die naar mijn idee vrij technisch waren. Daar heb jij uiteraard helemaal geen zin in.

Dat kan veel makkelijker!

Om jou het blog-leventje wat makkelijker te maken en je het laatste zetje te geven om echt een blog te gaan beginnen en daarvoor een WordPress website te maken, heb ik mijn uiterste best gedaan om in 9 zo simpel mogelijke stappen uit te leggen hoe je je eigen blog start in 2021. Neem de tijd en volg alle stappen op, dan staat jouw blog binnen een paar dagen online en kun je beginnen aan het leukste deel van het bloggen: het schrijven en delen van content!

Nogmaals, een WordPress website maken is echt makkelijker dan je denkt! Ervaring is niet nodig, maar zonder een flinke dosis doorzettingsvermogen en tijd kom je er niet.

Heb je dat ervoor over?

Dan is bloggen iets voor jou. Laten we beginnen!

Hoe maak je stap voor stap een website in WordPress?

Stap 1: Kies een platform

Wil je een eigen WordPress website maken, dan heb je allereerst een platform nodig. Een platform is eigenlijk de woonruimte van je website. Er zijn ontzettend veel platforms beschikbaar, maar zelf werk ik met WordPress. Net als de meeste bloggers doen.

Waarom zou je kiezen voor een WordPress website?

WordPress is een CMS dat makkelijk onder de knie te krijgen is voor beginners terwijl het ook over een eindeloos palet aan mogelijkheden beschikt. Deze combinatie is één van de redenen waarom de meeste bloggers kiezen voor een self-hosted WordPress website. Het is gewoon echt een super fijne plek om je blog te parkeren.

Andere redenen zijn:

 • Het is gebruik van WordPress is gratis (altijd goed!)
 • Gebruikersvriendelijk
 • Veel designvrijheid. Je kunt je blog er precies zo uit laten zien zoals jij dat in gedachten hebt. Voor ieder gewenst design, bestaat er wel een tool of plugin.

WordPress.com vs. WordPress.org

Let er wel op dat je dan wel voor WordPress.org kiest en niet voor WordPress.com. WordPress.org is iets moeilijker om te gebruiken, máár in tegenstelling tot WordPress.com heb je dan de volledige controle over het beheer van je blog, kun je je blog hosten op je eigen server, met je eigen domeinnaam, kun je het design helemaal zelf bepalen en je kunt er eventueel voor kiezen om je blog te monetizen (er geld mee verdienen dus). Dat kan met WordPress.com niet.

Dus ja, WordPress.org is wat ingewikkelder, maar dan heb je ook wat. En met een beetje hulp van mij en doorzettingsvermogen kom je een heel eind! 

Stap 2: Kies een domeinnaam / hosting provider

Om je bezoekers de weg te laten vinden naar je blog, moet je natuurlijk een domeinnaam kiezen. Deze kun je online kopen via allerlei websites, maar het slimste en simpelste is om eerst te bedenken met welke hosting provider je in zee wil en je domeinnaam vervolgens bij diezelfde provider te kopen.

Ik heb ooit de fout gemaakt om het apart te doen (geen idee waarom eigenlijk, ik was weer eens aan het aanrommelen), met als resultaat dat ik mijn domeinnaam pas na 60 dagen aan mijn host van keuze kon koppelen en dat wil je niet. Dus maak het jezelf gemakkelijk en doe alles bij één en dezelfde provider.

Een domeinnaam registreren: waar moet je op letten?

Nog even terug naar het bedenken van je domeinnaam: een domeinnaam kiezen kan een flinke uitdaging zijn. Uiteraard wil je een unieke naam die het onderwerp van je blog direct duidelijk maakt, maar hou tijdens het brainstormen in ieder geval rekening met de volgende punten:

 1. Maak je domeinnaam niet te lang en gebruik niet te veel cijfers en streepjes.
  Zo zorg je ervoor dat je website makkelijk te onthouden is. Zo heb ik zelf de fout gemaakt om liggende streepjes te gebruiken in mijn domeinnaam, maar het is beter om deze niet te gebruiken.
 2. Om zeker te zijn dat je blog naam uniek is, kun je altijd handig om het internet en social media af te zoeken naar blogs of personen met een vergelijkbare naam. 
 3. Kom je er alsnog niet uit? Maak dan gebruik van een online tool die suggesties voor beschikbare domeinnamen genereert op basis van keywoorden, zoals: Domeinnaamtool.nl of Vrije Domeinnaam Ideeen

Wat is goede WordPress webhosting en op welke punten moet je letten?

Als het goed is heb je nu bedacht wat je domeinnaam wordt. De volgende stap tijdens het maken van je WordPress website is webhosting. Wat is nu de goede WordPress webhosting en wat is daarbij belangrijk om op te letten?

Het is dus belangrijk dat je blog je eigendom is en dat je ermee kunt doen wat je wil. Zo kun je je zelf op jouw unieke manier uiten. Platforms zoals WordPress.com of Joomla etc. zijn beperkt wat designmogelijkheden betreft. Los daarvan zijn zij eigenaar van al je content. Vaak mag je je website dan ook niet monetizen. Je kunt dan bijvoorbeeld geen affiliate links plaatsen.

WordPress webhosting: de woonruimte van je blog

Bij het maken van een WordPress website hoort ook web hosting. Met hosting huur je in feite een stukje ruimte op het internet om daar je website te hosten. Het is de plek waar je al je bestanden en content worden opgeslagen en dit betekent dat je eigenaar bent, dat je er geld mee kunt gaan verdienen en dat de designmogelijkheden eindeloos zijn!

Nogmaals, een goede hosting provider is dus cruciaal voor je nieuwe blog. Het is de woning van je blog. Als je hosting provider problemen heeft, heeft jouw website automatisch ook problemen. Daarom wil je zeker zijn van een goede host, met een goede service. 

Je eigen WordPress website maken in 9 simpele stappen

Gratis webhosting is helaas niet de beste hosting

Er wordt ook veel geadverteerd met gratis hosting. Gratis WordPress webhosting klinkt misschien verleidelijk, maar als je een serieuze WordPress website wil maken, is het echt beter om voor betaalde goede hosting te kiezen. Dit vraagt vaak om een investering die je zo goedkoop of duur kunt maken als je zelf wil, maar dat biedt in ieder geval meer zekerheid en betrouwbaarheid. 

Als startend blogger heb je nog niet zoveel nodig. Maak je webhosting dan ook vooral niet te ingewikkeld en duur voor jezelf. Goede hosting hoeft gelukkig ook niet de duurste webhosting te zijn! Let goed op de kosten per maand. Vaak wordt er een aanbod gedaan voor een bepaalde actieprijs, die dan na een aantal maanden overgaat op de normale prijs, die uiteraard een stuk hoger is. Laat jezelf hierdoor niet verrassen. 

Namecheap & BigScoots

Ben je op zoek naar een combinatie van kwaliteit tegen een scherpe prijs? Dan is Namecheap de beste hosting provider voor jou! Het is de hosting provider waar ik zelf ook bij zit en ik heb er eigenlijk vrijwel nooit problemen mee gehad en de customer support is echt mega behulpzaam. Voor die paar euro’s per maand vind ik dat echt heel erg bijzonder, want je zou echt verwachten dat de kwaliteit gelijk is aan de prijs.

Wil je toch voor een wat professionelere hosting provider gaan, dan kun je kiezen voor BigScoots. BigScoots wordt op dit moment echt in alle bloggersgroepen aangeraden, omdat ze betrouwbaar, snel en ontzettend behulpzaam zijn! Als ik nu zelf een nieuw blog zou starten, zou ik zeker voor deze hosting provider gaan. Zeker nu mijn blog bedrijf ook de wat serieuzere kant op begint te gaan.

Stap 3: Je blog configureren en designen

Zie je, een WordPress website maken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt! Het begin zit er al op! Je blog is gereed en je kunt nu gaan starten met het daadwerkelijk creëren van je blog.

Nu je je WordPress-dashboard zo voor je ziet, lijkt het ingewikkeld (dat is het vaak ook), maar met een beetje doorzettingsvermogen en geduld kom je er wel uit. Het ziet er allemaal moeilijker uit dan het is. Je moet alleen net even weten waar je alles kunt vinden in WordPress en hoe je alles correct configureert.

Ontwerpen van je blog

Het ontwerpen van je blog is het leukste gedeelte, maar ook het moeilijkst. Daarom is het slim om een design uit te kiezen dat je zelf kunt bijstellen naar je eigen smaak. Mijn advies is: hou het simpel, maak het niet te druk en maak gebruik van een duidelijk logo.

Kiezen van een thema

Een thema is de layout van je blog, het format waarin je posts op je website komen te staan en de basis van je blog. Dankzij deze thema’s hoef je niet zelf te kunnen coderen en het is tegelijk het fundament voor je site.

Wil je meer weten over WordPress-thema’s, de reden waarom ik een premium thema heb verkozen boven een gratis thema en waar je de beste WordPress-thema’s kunt vinden voor 2022? Lees mijn blogpost over WordPress-thema’s ook door!

Wel of niet investeren in een premium thema?

Nu je nog een beginnend blogger bent, kun je trouwens prima voor een gratis thema kiezen. Maar wil je wat extra’s en heb je het geld ervoor (over), dan zou ik hier zeker in investeren. Een custom WordPress-thema geeft je website wel een unieke uitstraling, zodat je wat makkelijker opvalt tussen alle andere blogs.

Nadat je het thema hebt gekocht en gedownload, hoef je het nu alleen nog te installeren. Hiervoor ga je in je WordPress-dashboard naar

 • Appearance
 • Theme’s
 • Add New
 • Upload Theme
 • Kies het thema vanaf je harde schijf
 • Install

Leer het WordPress dashboard kennen

Wanneer je start met het schrijven en het publiceren van posts, zul je veel tijd doorbrengen in het dashboard. Dit is waar je al je instellingen invoert, waar je posts en pagina’s creëert en waar je plugins en thema’s installeert.

Er zijn een aantal instellingen die voor je iedere blog-site direct zou moeten instellen. Namelijk:

 • De structuur van de permalinks: klik op ‘settings’ en dan op ‘permalinks’. Selecteer dan ‘postnaam’. Het is belangrijk om dit te doen voor je posts gaat publiceren. Wanneer je de URL’s eenmaal begint te verspreiden of aan elkaar begint te linken, kun je deze namelijk niet zomaar meer veranderen.
 • Stel je logo in bovenaan in de header van je website. Dit kun je doen door naar Appearance -> Customize -> Site identity te gaan. Heb je nog geen logo? Via Canva kun je heel makkelijk mooie logo’s maken.
 • Stel een favicon in: een favicon is het kleine icoontje dat je ziet in je tabs met open webpagina’s, voor de naam van de website. Een kleinigheidje, maar het ziet er wel direct professioneler uit. Ook hiervoor ga je naar Site identity en dan klik je helemaal onderaan op Site icon.
 • Hou je website netjes door plugins die je niet gebruikt te verwijderen. Dit doe je via Plugins -> Installed plugins. Zoek de plugin die je wil verwijderen en klik op Delete.
 • Geef je site een titel. Ga weer naar Appearance -> Customize -> Site Identity – Site Title.
 • Geef je site een tagline (een slogan). Dit kan wederom via Site Identity – Tagline.

Lees voor meer basis WordPress-instellingen mijn post over de 14 belangrijkste WordPress-instellingen voor beginnende bloggers

Onmisbare plugins

Ok, je bent er bijna.

Om je site goed te laten draaien heb je in ieder geval een aantal plugins nodig. Plugins zorgen ervoor dat je bepaalde features kunt toevoegen aan je blog, zonder dat je zelf met de code aan te slag hoeft te gaan.

Let wel op, des te meer plugins je hebt, des te meer kans dat de snelheid, veiligheid, etc van je website erop achteruit gaan. Maar hoe dan ook zijn plugins ontzettend functioneel en een aantal ervan heb je gewoon echt nodig.

Wil je weten wat de meest essentiële plugins zijn voor iedere blogger? Check dan mijn blog: de 15 Beste WordPress Plugins Voor Bloggers

Stap 4: statistieken

Installeer Analytics en Search Console

Om het verkeer op je blog bij te kunnen houden raad ik je aan om Google Analytics te installeren. Hiervoor moet je allereerst een account aanmaken en je site koppelen aan dit account.

Wanneer je het verkeer richting je website bijhoudt via Analytics, geeft dat hele waardevolle inzichten. Zo kun je zien welke pagina’s het meest bezocht worden, hoe vaak je website wordt bezocht, hoe lang bezoekers blijven hangen, waar ze vandaan komen en zo kan ik nog wel een eindje doorgaan.

Je kunt zo ook ontdekken waar je bezoekers geïnteresseerd in zijn en welke content minder populair is. 

Zodra je een account hebt aangemaakt, ontvang je een tracking code die je moet instellen op je website. Deze plak je in de header van je website. Je kunt dit doen door in je WordPress dashboard naar Appearance -> Theme Editor te gaan, zoek naar je header.php en plak daar de code tussen de <head> tags.

Maak ook een account aan bij Google Search Console. Hier kun je je URL’s bijvoorbeeld indienen, zodat je nieuwe posts sneller geïndexeerd worden, maar nog belangrijker… je kunt hier bijhouden hoe hoog en hoe vaak je in de zoekresultaten van Google rankt en hoe vaak erop je links geklikt wordt.

Stap 5: creëer een speciaal mailadres voor je blog

En ook niet onbelangrijk, een mailadres dat aansluit bij je blog. Niet iets waar we altijd meteen aan denken, maar het is wel echt belangrijk om een professioneel mailadres te hebben.

Ik raad je hierbij aan om een custom e-mailadres te nemen die aansluit bij je domeinnaam, bijvoorbeeld: [email protected] Dit is vooral handig wanneer je een e-maillijst gaat opbouwen. En een e-maillijst heb je later nodig om je vaste lezers op de hoogte te houden van nieuwe posts!

Check even bij je hosting provider naar de opties voor een custom mailadres. 

Stap 6: bouw een mailing lijst op

Waarom heb je een mailing lijst nodig?

Een e-maillijst is zo ontzettend belangrijk! Bezoekers die je website al bezocht hebben en de moeite nemen om hun e-mailadres bij je achter te laten, zijn oprecht geïnteresseerd in content die je in de toekomst gaat delen.

Dus begin nu met bouwen aan die e-maillijst!!

Want zonder, blijft het waarschijnlijk bij een eenmalig bezoek en dat is zonde. Ook kun je via e-mail je nieuwe lezers informeren over je beste oude posts. Je kunt hiervoor een account aanmaken bij MailerLite. Dat kan gratis tot 1.000 inschrijvingen.

WordPress website maken - Zo start je een blog in 9 stappen. Vrouw met laptop op schoot en koffie in de hand.
Photo by Sincerely Media on Unsplash

Stap 7: registreer social media accounts

Social media is de manier om je blog te gaan promoten. Daarom adviseer ik je om je blog in ieder geval alvast aan één social media kanaal te koppelen. In het begin zul je je vooral focussen op het starten van je blog, dus te veel kanalen zijn nu nog niet noodzakelijk.

Lees ook: 14 methodes om meer verkeer richting je blog te trekken.

Stap 8: Puntjes op de i!

Je hebt nu je domein, je hosting pakket en je hebt WordPress geïnstalleerd en je thema geïnstalleerd. Nu kun je daadwerkelijk je blogs gaan schrijven en jouw gedachten en kennis delen met de wereld. 

Voordat je begint met het schrijven van content is het goed om op een rijtje te zetten waarom, hoe en wat je precies wil gaan doen en wat je ermee wil bereiken.

Schrijf alvast op welke onderwerpen je van plan bent uit te gaan lichten, wat er wel bij hoort en wat niet.

 • Wie verwacht je dat je blog zal gaan lezen?
 • Welk voordeel halen je toekomstige lezers uit je blog?

Door dit voor jezelf in kaart te brengen geef je je blog een duidelijke richting. 

Er zijn 2 soorten content die je in WordPress kunt creëren: pages en post. Maar wat is nu het verschil?

Nog één puntje voordat je begint met schrijven. Je kunt in je Dashboard namelijk Pages en Posts creëren. Zeker als je net een eigen blog bent begonnen, kan het onduidelijk zijn wat nu het verschil is tussen deze twee, daarom wil ik dit nog even delen met je.

Pagina’s

Pages zijn statische pagina’s op je blog, die niet veel zullen veranderen gedurende de tijd, maar hier link je je menu’s naartoe op je blog. Als eerste pagina kun je een ‘Over mij‘-pagina maken waarop je vertelt over jezelf en je blog. Het zal een veelgelezen pagina worden, want bezoekers zijn vaak nieuwsgierig wie de maker is van deze website.

Posts

Posts zijn waar het uiteindelijk om draait. In de posts komt de content die je gaat delen met je lezers. Hier maak je je blog-posts in. Posts verschijnen op de voorpagina van je blog zodra je ze gepubliceerd hebt. Je bezoekers kunnen erop reageren en ze zijn meestal voorzien van een datum.

Dus: Onder het kopje posts, ga je straks je posts schrijven en vormgeven en onder het kopje pagina’s creëer je de statische en permanente pagina’s van je websites, zoals je ‘Over mij’- pagina en je juridische pagina’s

Voeg standaardpagina’s toe

Voordat je start met het posten van je blogs en je website live laat gaan, moet je eerst een paar standaardpagina’s voor je website creeëren. Dit zijn pagina’s die iedere website nodig heeft en ze geven je bezoekers het gevoel dat ze je kunnen vertrouwen. Voeg in ieder geval de volgende pagina’s toe:

 • Een pagina over jou!
 • Disclosure, privacy en comment policy
 • Contactpagina

Stap 9: Tijd voor je eerste post!

Gefeliciteerd! Je hebt je eigen WordPress website gemaakt en je kunt nu gaan beginnen met bloggen!

Tijd om te beginnen met het schrijven van content waar je toekomstige lezers blij van worden. Zorg vooral in het begin dat je binnen korte tijd veel content plaatst, zodat je bezoekers kunnen browsen en zien waar jij voor staat!

Wanneer je eenmaal een basis aan posts hebt opgebouwd, blijf je op regelmatige basis nieuwe content bijplaatsen. Maak gebruik van een schema, zodat je lezers weten wanneer ze nieuwe content kunnen verwachten!

Post regelmatig, maar zorg wel voor content van goede kwaliteit. Heb je de tijd om binnen 1 week meerdere kwalitatieve posts te schrijven, mooi!

Doe dat dan!

Heb je wat minder tijd, probeer dan in ieder geval eens per week een nieuwe post te plaatsen. Maar zorg vooral dat je kwaliteit blijft verkiezen over kwantiteit. Uiteindelijk zullen je lezers afhaken wanneer je posts niet interessant genoeg blijken te zijn.

Oefening baart kunst en je blogs zullen in het begin misschien nog niet de allerbeste zijn, maar hou vooral vol. En neem je oudere posts later nog eens door, wanneer je wat meer ervaring hebt opgebouwd. 

Vergeet ook niet om je posts inhoudelijk te blijven updaten. Check of alle links nog werken en of alle informatie nog up-to-date is.

Een aantal belangrijke punten om je posts nog aantrekkelijk te maken:

 • Zorg dat je lezer er iets aan heeft / los problemen op
 • Beantwoord vragen
 • Lange posts zijn beter dan korte posts. Zorg voor diepgang
 • Deel je posts op in koppen en duidelijke alinea’s
 • Installeer een table of contents plugin. Dit zorgt voor een inhoudsopgave bovenaan je post, zodat je bezoekers makkelijk kunnen navigeren naar de informatie die het belangrijkst is voor hen.
 • Relevante afbeeldingen bij je posts zorgen voor meer verkeer. Zorg voor afbeeldingen die bij je posts passen en die er mooi uitzien. Zorg dat de afbeeldingen van goede kwaliteit zijn. Zelf aan de slag gaan als fotograaf is niet nodig, want het internet staat vol met prachtige stockfoto’s. Veel websites met stock foto’s zijn betaald. Wil je dit niet? Google dan naar websites met gratis stockfoto’s. 

F.A.Q.

Wat kost een WordPress website?

Dit hangt helemaal van je eigen behoeften af. Het gebruik van het CMS-systeem van WordPress is gratis, maar je hebt ook een goede hosting provider en een eigen domeinnaam nodig. Maak je je website helemaal zelf heb je hier natuurlijk geen extra kosten aan, maar als je echt een professionele WordPress website wil opzetten voor je bedrijf, kun je deze het beste door een goede webdesigner laten maken.

Kortom: je kunt een WordPress website zo duur of goedkoop maken als je zelf wil en er hangt geen vast prijskaartje aan.

Wanneer is een WordPress website geen goed idee?

Wanneer je van plan bent om alleen hobbymatig te bloggen, is het een beter plan om een website op te zetten via WordPress.com of via een ander gratis/goedkoop CMS-systeem. Deze websites zijn veel makkelijker in elkaar te zetten, zodat je je helemaal kunt focussen op het plaatsen van blogs en niet teveel bezig hoeft te zijn met design en SEO. WordPress is bedoeld voor mensen die een van plan zijn een serieus blog op te zetten en daar ook echt tijd en energie in willen investeren.

Conclusie

Zoals je ziet is het een WordPress website maken helemaal niet zo ingewikkeld als je dacht! Veel succes met het starten van je blog! Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem gerust contact met me op via het contactformulier. Ik help je graag verder! 

Author

 • Angie is a blogger and creative entrepreneur from the Netherlands who is currently residing as a digital nomad in Serbia together with her husband and 2-year old daughter Ana Milena. She is the creator of She Can Blog and works as a Pinterest manager for several Dutch companies.

14 reacties op “Je eigen WordPress website maken (simpel uitgelegd)”

  1. Dank je wel! En sorry voor de heeeeeleeee late reactie!! Heb al wel wat pins van je gedeeld op Pinterest geloof ik 🙂 Mooie site heb jij!

 1. En niet onbelangrijk; bedenk goed wie je doelgroep is. Waar komt die doelgroep wel/niet, zodat je daar met promotie van je blog rekening mee kunt houden.

 2. Sherana | Reisenergie.nl

  Super handig artikel voor beginnende bloggers. Duidelijk en heel uitgebreid. Mooie website heb je trouwens!

 3. Nog een tip ter aanvulling op deze waardevolle aanbevelingen: maak een content strategie, wie is je doelgroep, wat wil je uitdragen, welk beeldmateriaal ga je gebruiken? Etc.

 4. Heel fijn artikel met duidelijke uitleg over het beginnen van een blog. Ik ben nog maar pas begonnen dus heb zeker wat aan een aantal tips!

 5. Hey Angie!

  Ik kwam je blog tegen en moest toch even kijken hoe jij dit artikel hebt aangepakt, haha!

  Heb het artikel zelf laatst ook geschreven en dat was MOEILIJK lang geworden. Ben blij dat ik niet de enige ben die er hard voor heeft gezwoegd…

  Hoop dat alles goed met je gaat in Servië!

  1. Hi Kevin,

   Hier heb ik inderdaad hard voor gezwoegd haha! Ik ga die van jou zo ook eens bekijken.
   Hier alles goed! Daar hopelijk ook?

   Groetjes,
   Angie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top