Waarom elke ondernemer een blog moet beginnen (1)

Waarom elke webshop een blog moet beginnen!

Interview met een succesvolle ondernemer: Esther de Jonge van ‘t Kralenstulpje legt uit waarom zij blogt voor haar webshop

Steeds meer webshop-eigenaars besluiten om ook te gaan bloggen op hun website. Niet omdat zij bloggen nu per se zo leuk vinden, maar omdat een blog webshop-eigenaars kan helpen bij het aantrekken van meer organisch verkeer richting hun website en zo dus weer meer te kunnen verkopen!

Met een blog geef je namelijk extra context aan je website, waardoor je een betere online zichtbaarheid krijgt en dus kunt rekenen op meer organisch verkeer. Los daarvan is een blog de perfecte manier om aan je klanten te laten zien, dat je passie hebt voor je vak en dat je de nodige kennis in huis hebt over het product dat je verkoopt.

Zeker als je net een webshop bent begonnen is het koppelen van een blog aan je website een must in 2021! Om je een beter beeld te geven van wat een blog voor je onderneming kan betekenen, heb ik ondernemer Esther de Jonge van ‘t Kralenstulpje geïnterviewd.

Oproep: In de toekomst ben ik van plan om meerdere (beginnende) ondernemers/webshopeigenaars over dit onderwerp te interviewen. Dus ben jij ondernemer die daarnaast bewust blogt voor een betere zichtbaarheid online, stuur me dan een mailtje (incl. dofollow backlink!)!

Interview Esther de Jonge

Esther de Jonge - t Kralenstulpje

Vertel eens iets over jezelf; wie ben je en wat voor bedrijf heb je?

Mijn naam is Esther de Jonge en ik ben op 3 maart 2010 begonnen met ‘t Kralenstulpje. Ik werkte toen nog als Office Manager bij een medisch bedrijf, we maakten knie-implantaten. Deze implantaten werden nog niet verkocht maar we zaten in de clinical trial fase. We werden betaald door investeerders. Ik wist ook, dat wanneer het product op de markt zou komen het bedrijf zou worden verkocht naar een buitenlandse speler.

Als kind maakte ik al sieraden, voornamelijk oorbellen, ik maakte alles zelf, ook de oorbellen haakjes en deze verkocht ik dan weer voor een gulden per paar als ik met mijn vader meeging naar de rommelmarkt. Ook al verkocht ik op een hele dag maar 5 paar, 5 gulden was voor mij als kind van 7 a 8 jaar een hoop geld! Daar kon ik dan mooi weer materialen voor kopen zodat ik nog meer oorbellen kon gaan maken.

In het begin gebruikte ik vaak materialen van mijn vader om oorbellen te maken. Mijn vader was elektricien en had van die mooie gekleurde transistors om in TV’s en radio’s te gebruiken en daar kon ik wel wat mee! Later ging ik wat meer professionele materialen gebruiken. Maar ik kocht altijd veel te veel en ik had inmiddels behoorlijk wat voorraad opgebouwd!

t Kralenstulpje - specialist in kralen en toebehoren

Mijn ex-vriend uit die tijd zat wel eens te klagen dat er veel te veel materialen door het huis lagen en hij vroeg of ik daar niet eens wat van kon gaan verkopen. Ik ben begonnen om zelf sieraden te maken en te gaan verkopen op marktplaats.  Dat liep op een gegeven moment zo goed dat ik een eigen webwinkel ben gestart via mijnwebwinkel.nl.

Na een half jaar had ik het zo druk dat ik een keuze moest gaan maken. Ik wist het al! Het was altijd al mijn droom geweest om iets voor mezelf te gaan doen. Het stuitte wel op wat weerstand van mijn ouders. Ik kon toch niet zomaar een goede baan gaan opzeggen midden in de crisis. Maar ik heb het toch maar gedaan en ik heb hier nooit één seconde spijt van gehad.

Mijn moeder zei later ook: “We zijn trots op jou dat je het allemaal hebt gered!” 

Waarom ben je gaan ondernemen en wat betekent ondernemen voor jou?

Handelen zat altijd al in mijn bloed. Mijn moeder zei altijd: we hebben je blijkbaar niet voor niets een Joodse naam (Esther) gegeven 😉 Mijn moeder heeft de naam bedacht voor ‘t Kralenstulpje en daar ben ik heel erg dankbaar voor want ze is een paar jaar geleden overleden. 

Het is altijd al mijn droom geweest om een eigen winkeltje te beginnen. Ik had zelf altijd meer gedacht aan een fysieke winkel maar het is uiteindelijk dus een webshop geworden. Ik heb het ook geprobeerd met de kralen om een fysieke kralenwinkel te starten, maar dit kwam niet van de grond bij mij in het dorp Scheemda, dus daar ben ik weer mee gestopt.

Ondernemen betekent voor mij vrijheid. Ondanks dat ik veel meer uren maak, ik werk iedere dag van de week. Ook op zondag beantwoord ik al 11 jaar lang mijn mail, maak reclame via social media en ga zo maar door. Toch voel ik het als vrijheid omdat ik geen baas meer in mijn nek heb te hijgen (om het maar even plat te zeggen haha!) Ik heb vanaf mijn 17e altijd 40 uur of meer voor een werkgever gewerkt en dit voelt toch een stuk beter. Wel veel meer verantwoordelijkheden.

Ook interessant: hoe zorg je ervoor dat je blog aan de privacywetgeving voldoet?

Je kunt niet meer om 17.00 uur de deur achter je dichttrekken en denken, dit was het dan!

Je blijft altijd het gevoel houden dat er meer binnenkomt als je meer blijft doen. Al weet ik verstandelijk dat dit niet altijd waar hoeft te zijn, maar het is een soort Drive…drijfveer. Ik ben in 2010 achter in de tuin begonnen in een blokhut die mijn vader voor me heeft getimmerd. Nu zit ik sinds 2015 in de voormalige bibliotheek in Scheemda en ik huur daar een ruimte van 200m2.

Hoe lang bestaat je webshop en hoe lang blog je al?

‘t Kralenstulpje bestaat nu bijna 11 jaar en ik probeer zo nu en dan een blog te plaatsen. Ik weet dat ik het veel te weinig doe. Eerder plaatste ik iedere week mijn nieuwsbrief op Blogspot. Maar later kreeg ik een tip van Astrid van der Made van Succes met je webwinkel dat het beter zou zijn om de blogs op mijn eigen website te plaatsen.

Ik heb een kennisbank aangemaakt, een blogpagina, een pagina met tutorials (voorbeelden om sieraden te maken) en verder plaats ik de nieuwsbrieven op mijn website. Ik weet dat het heel erg belangrijk is om te gaan bloggen en om zo je zichtbaarheid te vergroten zodat je organisch goed gevonden gaat worden. Ik heb een zoekwoordenonderzoek gedaan via Google Trends en deze probeer ik zoveel mogelijk in mijn blogs te verwerken en ik gebruik dan schuine en dikgedrukte woorden (SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie).

Maar ik merk wel dat het soms moeilijk wordt om echt weer eens iets nieuws te bedenken met het onderwerp. Ik ben daarom dan ook dankbaar dat ik de kans heb gekregen om mee te mogen werken aan dit interview. 

Werkmaterialen kralenstulpje

Ontdek ook: 17 dingen die je niet moet vergeten wanneer je een blogpost publiceert

Blog je alleen voor anderen of ook voor jezelf?

Ik blog eigenlijk alleen voor mezelf maar ik probeer ook collega’s in dezelfde branche erbij te betrekken. Zo heb ik wel eens geschreven over Atelier Hobbekol van Gerda Beintema en over Het Witte Luik Shop van Marjo Gorseling. Ik ken beide dames al jaren en we hebben heel nauw vriendschappelijk contact en we helpen en steunen elkaar waar nodig, een soort van business buddies 😉

Waarom heb je besloten te gaan bloggen?

Ten eerste omdat ik schrijven heel erg leuk vindt, het is een soort van uitlaatklep, maar ik ben ook begonnen met bloggen om mijn online zichtbaarheid te vergroten –> SEO (zoekmachineoptimalisatie). 

Hoe helpt bloggen bij het verbeteren van je online zichtbaarheid?

Je wordt sneller gevonden in Google, goed voor je organische zichtbaarheid, zichtbaarheid zonder dat het meteen geld kost en je kunt de blogberichten weer plaatsen op social media waardoor je hier ook weer meer zichtbaarheid en herkenbaarheid gaat genereren.

Hoe promoot je je blogs en je website?

Onder andere via Marktplaats en startpagina’s over kralen en sieraden. 

Welke social media kanalen gebruik je daarvoor?

Ik gebruik Facebook het meest, maar ook nog steeds Twitter en LinkedIn, Instagram, maar ook Google Post. Ik heb een paar jaar Tumblr erbij gedaan, maar hier kreeg ik nauwelijks volgers of interactie. 

Merk je verschil in het aantal klanten sinds je bent begonnen met bloggen?

Dat is voor mij erg moeilijk vast te stellen. Want in Google analytics zie ik wel dat ik heel veel organische bezoekers heb maar of dat nou specifiek komt door mijn blogs, dan kan ik er niet uit halen. 2014 was verreweg mijn beste jaar. Toen was er van bloggen nog geen sprake. Sieraden maken was toen een heuse hype. Het is daarna nooit meer zo druk geweest, ook niet nadat ik ben begonnen met bloggen. 

Ook interessant: 6 bloggersfouten die je niet moet maken

Is je organische verkeer vanuit Google gegroeid sinds je blogt?

Je zou het wel denken maar ik heb helaas dus geen idee hoe ik dit zou kunnen meten. 

(Tip van She Can Blog voor ondernemers: Je kunt in Google Analytics nagaan of je organisch verkeer is toegenomen sinds je bent begonnen met bloggen. Je ziet dan automatisch ook de vergelijking met de voorgaande periode! Wat je ook kunt doen is kijken of en hoeveel organisch verkeer is binnengekomen via je blogposts. Dit kun je checken door naar Overview -> Landing pages te gaan. Daar zie je op welke pagina’s je bezoekers zijn binnengekomen.)

Wat heb je geleerd van het bloggen?

Ik weet dat bloggen een heel belangrijk onderdeel is van SEO (zoekmachineoptimalisatie) en dat je dit eigenlijk wekelijks zou moeten doen. Als ik eenmaal in de flow zit kan ik ook wel blijven schrijven. Ik heb geleerd dat je een probleem (van de klant) zou moeten omschrijven en hiervoor een oplossing kunt aanbieden.

Je moet beginnen met een trigger: Hoe maak ik mensen nieuwsgierig genoeg om mijn blog te gaan lezen, daarna kijk je naar je doelgroep en welke “problemen” je doelgroep zou kunnen hebben, bijvoorbeeld kapotte sieraden of niet de juiste sieraden bij een outfit of het gemis van een echt persoonlijk sieraad wat 100% naar je eigen smaak is. Vervolgens ga ik dan een oplossing bieden door bijvoorbeeld een leuk pakket aan te bieden en/of  tutorials vol met inspiratie om zelf sieraden te maken.

Is er nog iets anders dat jij zelf graag kwijt wil?

Jazeker! Ondernemen is 1 stapje vooruit en twee weer terug.  Ondernemen is vallen op opstaan nog een keer vallen en weer opstaan, maar vooral doorgaan! Ondernemen is een doorlopend leerproces. Er wordt iedere dag weer een beroep gedaan op je creativiteit en je moet aldoor bij leren. Stilstaan hoort hier niet bij. 

Ook interessant: 14 WordPress instellingen voor beginnende bloggers

Wat zijn je doelen die je hoopt te bereiken met je onderneming en blog in 2021?

Mijn doelen zijn om nog meer te gaan bijleren op het gebied van marketing en Social Media. Misschien wil ik hier later wel mensen mee gaan helpen. Natuurlijk hoop ik dat ‘t Kralenstulpje nog jaren blijft bestaan en dat onze omzet zal gaan groeien! 

Dat zou meer werkgelegenheid betekenen en nog meer blije en tevreden klanten, en hier gaan we voor!

Groetjes,

Author

  • Angie is a blogger and creative entrepreneur from the Netherlands who is currently residing as a digital nomad in Serbia together with her husband and 2-year old daughter Ana Milena. She is the creator of She Can Blog and works as a Pinterest manager for several Dutch companies.

4 reacties op “Waarom elke webshop een blog moet beginnen!”

  1. Ik ken Esther als een zeer lieve, gedreven en eerlijke zakenvrouw die graag anderen helpt. Dit is volgens mij een must om het vol te houden in de zakenwereld! Zonder deze eigenschappen raak je de gekregen klanten weer heel snel kwijt, omdat ze het vertrouwen in je verliezen! Een top ‘powerwomen’ waar menigeen nog wat van kan leren!💪

    1. Hoi Gerda, wat leuk dat je hier bent komen kijken naar het interview en wat lief wat je over haar schrijft! Ik heb Esther tijdens onze samenwerking voor dit interview precies zo ervaren als jij haar nu beschrijft en ik ben het met je eens dat zij de eigenschappen in huis heeft van een echte ondernemer! Groet, Angie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top