Beters Engels leren schrijven voor bloggers

Beter Engels schrijven: 7 top tips en tools voor bloggers

Onzeker over je Engelse schrijfskills, maar zou je graag tweetalig bloggen?

Aangezien Engels niet mijn moedertaal is, is bloggen in het Engels hetgeen waar ik het meest onzeker over ben tijdens het maken van mijn blog. Ik weet dat ik iets goeds te delen heb, maar om dat ook over te brengen in het Engels is een tweede. Ik schrijf mijn blogs ook altijd in mijn eigen taal, in het Nederlands, maar mijn Engelse posts scoren veel beter.

Hoe dat komt? Door de simpele reden dat er nu eenmaal meer mensen zijn op deze planeet die het kunnen lezen. 😊 Nederland is maar een klein landje en ik zou superveel kansen en bezoekers mislopen als ik alleen in het Nederlands zou bloggen. Als je het dus aandurft om tweetalig te bloggen, heb je een veel groter bereik en dus meer kans van slagen!

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links op mijn blog. Geen zorgen, hier betaal jij niks extra’s voor. Dus win-win voor iedereen! 🙂 Ik link alleen naar producten waar ik 100% achter sta en geloof dat jij er ook echt iets aan hebt. Dank je wel! 

Houdt dit je tegen om tweetalig te bloggen?

Ook al spreek je de Engelse taal vloeiend, dan nog is het schrijven van complete blog posts van begin tot eind totaal wat anders! Opeens lijkt het erop alsof je helemaal niet zo vloeiend Engels spreekt en schrijft als je eigenlijk dacht. De grammatica lijkt opeens totaal onlogisch. Je begint te twijfelen aan de spelling van ieder woord en je vocabulaire blijkt toch niet altijd toereikend te zijn om je posts zonder behulp van een woordenboek te schrijven…. Aarrggh! Je twijfelt opeens aan ieder woord en aan iedere zin die je typt.

Klinkt dat bekend? Is dat wat je tegenhoudt om te bloggen in het Engels? Of heb je misschien al een blog, maar voel je jezelf vaak onzeker wanneer je in het Engels schrijft en je blogs publiceert? Dan is dit artikel voor jou!

Iedereen kan snel beter Engels schrijven met deze tips!

Ik ben namelijk op zoek gegaan naar de beste tips om beter Engels te leren schrijven. Hopelijk helpt dit je vooruit en neemt dit je onzekerheden weg, zodat jij hoop ik ook vol goede moed deel kunt gaan nemen aan dit wereldwijde bloggers-wereldje.

Ook interessant voor jou: zo maak je je blog toegankelijk voor iedereen

Is mijn Engels goed genoeg om te kunnen bloggen?

… Of moet ik eerst beter Engels leren spreken en schrijven?

Vraag je jezelf af of je kennis van de Engelse taal wel voldoende is om een Engelse tekst te schrijven, dan is mijn antwoord eigenlijk altijd Ja! Alleen door het ook daadwerkelijk te doen, kun je je Engels naar een hoger niveau tillen met de tijd. Los daarvan moet ik ook zeggen, dat ik blogs van native speakers niet altijd helemaal begrijp. Terwijl ik juist wel veel blogs in het Engels lees. En net zoals mij zijn er vele anderen, die jouw of mijn blog daardoor juist makkelijker te lezen vinden.

Juist omdat we de modewoorden en straattaal niet eigen zijn. Dus bij jouw blog – in het misschien wat simpeler Engels – kunnen veel andere niet native speakers juist veel baat hebben. En los van dit alles: als jij jezelf wil uitdrukken in het Engels, dan doe je dat gewoon. Er is geen wet die het verbiedt en we hoeven ook niet perfect te zijn. En als iemand er last van zou hebben dat je het niet goed genoeg doet, dan moet diegene je blog gewoon niet meer lezen. Toch? Dus Ja, DOEN!

Heb je nog geen blog en wil je hier vandaag mee beginnen? Begin dan met het lezen van mijn stappenplan voor het opstarten van een blog!

Beter Engels schrijven: mijn 8 beste tips!

Gelukkig zijn er een aantal geweldige tools waar je gebruik van kunt maken. Deze tools helpen je bij het vertalen van je teksten, bij het controleren van je content op spel- en grammaticafouten en ze checken welke zinnen niet lekker lopen en wel wat korter mogen. En als kers op de taart heb ik nog een aantal behulpzame tips voor je, die je in kunt zetten om je Engels snel te verbeteren. Hier komen ze!

Beter Engels schrijven leer je met deze tools

1. Grammarly

Grammarly kijkt o.a. naar spelling, grammatica, stijl, toon en je kunt je tekst controleren op plagiaat. Met de gratis versie kom je al een heel eind, maar wil je helemaal zeker weten dat je teksten correct zijn, is het een goed idee om hier wel in te investeren.

Althans, dat heb ik zelf wel gedaan en ik vind Grammarly echt meer dan de moeite waard. Deze software is zo goed en haalt zoveel fouten uit mijn teksten, die ik er met de gratis versie niet uit had gehaald.

Uiteindelijk staan je blogs natuurlijk wel voor onbepaalde tijd online, dus dan wil je ze ook laten gelden, toch?

Grammarly helpt daar enorm bij! Dit kan vanaf $ 11,66 als je in één keer per jaar betaalt en anders kost deze waardevolle tool $ 29.95 per maand!

Grammarly Writing Support

2. DeepL Translator

Ik vind deze online vertaler echt grandioos! Je kunt er gratis je teksten in plakken, tot 5.000 woorden per keer en dan wordt de tekst automatisch voor je vertaald. Er zit wel een limiet aan, op een gegeven moment krijg je de keuze om te betalen voor het vertalen van meer woorden.

Het leuke aan deze tool is dat nadat je tekst automatisch vertaald is, je de tekst woord voor woord langs kunt gaan en dan komt het programma automatisch met alternatieve suggesties!

Ideaal!

Het is niet zo dat het je teksten direct helemaal perfect voor je vertaald, maar met de gegeven suggesties kun je de zinnen precies zo aanpassen en verbeteren als jij dat wil. Het leuke aan de suggesties is dat je de keuze hebt uit verschillende opties en zo dus op vertalingen uitkomt waar je zelf nooit op was gekomen! Echt briljant!

arnel-hasanovic-MNd-Rka1o0Q-unsplash-1
Photo by Arnel Hasanovic on Unsplash

3. Hemingway App

Hemingway analyseert je tekst en laat je zien waar de tekst verbeterd kan worden. Deze tool markeert zinnen die je beter kunt inkorten, zinnen die niet lekker lopen en woorden die je te vaak gebruikt.

Deze app is super handig voor het verbeteren van je schrijfstijl. Ik gebruik Hemingway wanneer ik klaar ben met vertalen en met Grammarly, om zo nog even die laatste puntjes op de i te zetten.

Alle bovengenoemde features van deze app zijn overigens gratis. Je plakt je tekst in de Hemingway desktop app en de tool markeert dan automatisch je verbeterpunten.

Lees ook: wat zijn backlinks en hoe verkrijg je ze?

4. Lingq

Voor het vergroten van je woordenschat kun je ook gebruikmaken van de app Lingq. Ik ben deze app in eerste instantie gaan gebruiken om compleet onbekende talen te leren, maar ik ben erachter gekomen dat Lingq ook heel handig is om mijn Engels te verbeteren.

Het werkt als volgt: je opent een les in de app of upload zelf een e-book, tekst, of blog en begint met het lezen van de tekst.

Ieder woord dat je al kent, markeer je als zodanig en ieder woord dat je nog niet kent en wil leren markeer je als nog te leren. Je kunt de woorden die je nog niet (goed) kent trainen, net zo lang tot je de betekenis van het woord kent.

De app houdt vervolgens voor je bij hoeveel woorden je in de betreffende taal kent! Dit werkt echt perfect. Upload je favoriete boek en leer en lees tegelijkertijd!

Wist je dat?…

…je een woordenschat van 10.000 woorden nodig hebt om een taal vloeiend te kunnen spreken?

Lingq kost $ 11.99 per maand wanneer je maandelijks betaalt voor het goedkoopste plan. Je kunt ook uitbreiden naar een premium plan waarbij je begeleiding kunt krijgen van een tutor!

5. HelloTalk App

De HelloTalk app biedt ook een leermethode die volledig anders is dan we gewend zijn.

Zo werkt het: Je geeft in de app aan welke taal je vloeiend spreekt en welke taal je wil leren. Vervolgens brengt de applicatie je in contact met mensen die de taal die jij vloeiend spreekt, willen leren en die de taal die jij wil leren vloeiend beheersen!

Je kunt dan een chatgesprek starten om je taalvaardigheid samen te oefenen. Je kunt teksten binnen de app vertalen, zodat je niet steeds naar Google translate hoeft te gaan en er is ook een functie waarmee je elkaar kunt corrigeren! Plus: je maakt er nieuwe vrienden mee! 🙂

Je kunt de app vinden in de app-store van je smartphone! Deze app is gratis!

6. Schrijf je posts eerst in het Nederlands

Ook al ben je niet van plan je posts ook in het Nederlands te publiceren, kan het nog steeds heel helpend zijn om je posts eerst in het Nederlands op te schrijven.

Je hebt gelijk, dat kost aardig wat tijd! Maar je kunt jezelf veel makkelijker uitdrukken in je eigen taal!! Je kunt zo alles kwijt wat je te vertellen hebt. En het is makkelijker om een tekst te vertalen, dan een tekst direct helemaal in het Engels uit te schrijven… vind ik dan.

Zo voorkom je ook dat je woorden of uitdrukkingen skipt omdat je de juiste woorden niet kent. Pluspunt: je kunt al je posts in twee talen publiceren en dat betekent; meer bereik!

Dat is dan weer onze kracht. 🙂 

7. Lees veel in het Engels

Lees zoveel mogelijk in het Engels. Niets zal je zoveel helpen om beter Engels te leren als door simpelweg heel veel te lezen. Het nieuws, tijdschriften, boeken, andere blogs binnen je niche… Lees het allemaal in het Engels. Zo raak je gewend aan de zinsopbouw en leer je snel nieuwe woorden bij!

Door veel te lezen en te schrijven, word je er steeds beter in. En na een tijdje wordt schrijven in het Engels een stuk makkelijker. 

8. Neem de tijd

Neem de tijd voor het schrijven van je blogs, vooral in het begin. Beter Engels schrijven, doe je vooral tijdens het schrijven van je blogs.

Ga daarom niet voor kwantiteit (het aantal blogs op je website), maar voor de kwaliteit van de blog posts die je plaatst. Door de tijd te nemen om je teksten goed door te nemen en te corrigeren, leer je bij het schrijven van iedere post weer ontzettend veel bij van de Engelse taal en je voorkomt zo dat lezers afhaken op fout taalgebruik.

Het is prima als je in de beginperiode niet dagelijks, of zelfs wekelijks, een nieuwe post publiceert. In een andere taal schrijven is heel wat en daar mag je jezelf ook best wat credit en tijd voor geven. Uiteindelijk zul je merken dat je vanzelf sneller wordt in het schrijven van nieuwe posts en dat je ook zekerder wordt over je schrijfkunsten!

Beter Engels leren schrijven kan dus sneller en makkelijker dan je denkt!

Zoals je ziet is er genoeg mogelijk om je te helpen je kennis van het Engels te verbeteren! Ook wij als niet native speakers kunnen leren om een Engelse tekst te schrijven! En wat je nog niet kan, leer je al doende. Bedankt voor het lezen van mijn post en ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren vol goede moed je blog te starten of voort te zetten.

Liefs! Angie

Ps. vergeet niet om deze post te delen op social media! Delen is lief! <3

Author

  • Angie is a blogger and creative entrepreneur from the Netherlands who is currently residing as a digital nomad in Serbia together with her husband and 2-year old daughter Ana Milena. She is the creator of She Can Blog and works as a Pinterest manager for several Dutch companies.

2 reacties op “Beter Engels schrijven: 7 top tips en tools voor bloggers”

    1. Dat kan, alleen dan kloppen je vertalingen niet. Het is wel een oplossing om in ieder geval iets aan te bieden in andere talen aan je lezers als je geen tijd hebt om zelf te vertalen of als je dat lastig vindt. Ik weet alleen niet of Google jouw vertalingen dan ook laat zien in andere landen. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top